När döden utmanar ens eget liv, aktiveras många existentiella frågor. Varför? Varför just jag? Vad händer nu? Hur kommer den sista tiden att bli? Kan man känna mening – eller är allt meningslöst när man snart ska dö? Den existentiella krisen handlar också om att man kan känna sig existentiellt ensam, trots familj och vänner  – ”Det är ju jag själv som ska dö…”

Den döende har behov av stöd, men hur kan vi som personal ge ett existentiellt stöd? Hur kan vi närma oss dessa känsliga frågor, så att de landar rätt?

Seminariet leds av Peter Strang, som är överläkare och professor i palliativ medicin föreläser ofta om existentiell kris och han har skrivit flera böcker i ämnet. Ett par av dessa pocketböcker kan köpas på plats.

Datum

Tisdag den 3 november 2020 kl. 13.00–14.30

Plats

Utbildningen kommer genomföras digitalt via Microsoft Teams. Information och länk kommer till din mejl i god tid före utbildningen.

Målgrupp

Alla yrkesgrupper, som är:

  • Anställda inom Region Stockholm och vårdgivare med avtal med Region Stockholm
  • Anställda i samfinansierande kommuner: Danderyd, Ekerö, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nykvarn, Salem, Sollentuna, Solna, Stockholms stad, Tyresö och Vaxholm

Lärandemål

  • Att känna igen en existentiell kris och förstå hur den uppkommer.
  • Att få kunskap om meningsfrågor, försvarsmekanismer, coping och om den döendes behov.
  • Att få redskap för att kunna stötta döende personer och kunskap om hur man kan närma sig dessa känsliga frågor.

Medverkande

Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin, vetenskaplig ledare PKC

Kostnad

Kostnadsfritt för medarbetare som arbetar på uppdrag av Region Stockholm eller i eller på uppdrag av samfinansierade kommuner (se ovan).

Anmälan

Via formuläret nedan, senast 1 november 2020.

Fysiska/virtuella utbildningstillfällen

Många av våra planerade utbildningstillfällen kommer att genomföras online, som en följd av utbrottet av covid-19. Vi följer Folkhälsomyndighetens och SLSO:s riktlinjer. Informationen uppdateras löpande.

Anmälningsformulär

Arbetar på uppdrag av*
Jag önskar PKC:s nyhetsbrev