När döden utmanar ens eget liv, aktiveras många existentiella frågor. Varför? Varför just jag? Vad händer nu? Hur kommer den sista tiden att bli? Kan man känna mening – eller är allt meningslöst när man snart ska dö? Den existentiella krisen handlar också om att man kan känna sig existentiellt ensam, trots familj och vänner  – ”Det är ju jag själv som ska dö…”

Den döende har behov av stöd, men hur kan vi som personal ge ett existentiellt stöd? Hur kan vi närma oss dessa känsliga frågor, så att de landar rätt?

Seminariet leds av Peter Strang, som är överläkare och professor i palliativ medicin föreläser ofta om existentiell kris och han har skrivit flera böcker i ämnet. Ett par av dessa pocketböcker kan köpas på plats.

Datum

Tisdag den 3 november 2020 kl. 13.00–16.00
(Registrering från kl. 12.45.)

Plats

Josabethsalen, Sabbatsbergs sjukhus, Olivecronas väg 5, entréplan

Målgrupp

  • Alla yrkesgrupper
  • Medarbetare som arbetar på uppdrag av Region Stockholm   landstingsavtal
  • Medarbetare som arbetar i eller på uppdrag av samfinansierande kommuner; Danderyd, Ekerö, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nykvarn, Salem, Sollentuna, Solna, Stockholms stad, Tyresö och Vaxholm

Lärandemål

  • Att känna igen en existentiell kris och förstå hur den uppkommer.
  • Att få kunskap om meningsfrågor, försvarsmekanismer, coping och om den döendes behov.
  • Att få redskap för att kunna stötta döende personer och kunskap om hur man kan närma sig dessa känsliga frågor.

Medverkande

Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin, vetenskaplig ledare PKC

Kostnad

Kostnadsfritt för medarbetare som arbetar på uppdrag av Region Stockholm eller i eller på uppdrag av samfinansierade kommuner (se ovan). För övriga utgår en kostnad på 500 kr + moms.

Anmälan

Via formuläret nedan, senast 20 oktober 2020.

OBS! På grund av semesterbemanning på kontoret förekommer längre handläggningstider under sommaren, men det går naturligtvis bra att anmäla sig till kurser som vanligt! Anmälningsbekräftelser skickas ut så snart som möjligt.

Liknande händelser

Fysiska/virtuella utbildningstillfällen

Utbildningstillfällen kan komma att senareläggas och/eller genomföras online snarare än fysiskt. Vi följer Folkhälsomyndighetens och SLSO:s riktlinjer. Informationen uppdateras löpande.

Anmälningsformulär

Arbetar på uppdrag av*
Jag önskar PKC:s nyhetsbrev